ARCHIV AKTUALIT
2007

2006   2008   2009


        (14.12.)  Vlastějovický vrátek je po základní renovaci dočasně umístěn v expozici dolu Mayrau ve Vinařicích u Kladna. Fotky z jeho převozu a instalace si můžete prohlédnout v sekci "Něco ke čtení".

        (18.11.)  Metan opět zabíjel. - Výbuch metanu v uhelném dole Zasjadko nedaleko Doněcka na Ukrajině způsobil velký zával. Za nímž byli horníci uvězněni. Záchranáři objevili zatím 33 těl, dalších 70 horníků se pohřešuje. Uhelné doly na Ukrajině jsou druhé nejnebezpečnější hned po Číně. Těží se většinou v kilometrové hloubce ve složitých geologických podmínkách a riziko ještě zvyšuje katastrofální zastaralost vybavení jak na povrchu, tak v podzemí. Třetina ze 165 fungujících dolů je starší než 100 let a jen 8 šachet bylo za posledních 20 let modernizováno. Za první pololetí letošního roku přišlo v doněckých dolech o život skoro 150 havířů a dalších 6 tisíc utrpělo úraz.

        (3.10.)  V zlatorudném dole Elandsrand v jihoafrické provincii Mpumalanga došlo dnes před polednem k nehodě. V hlavní šachtě prasklo vodovodní potrubí a následně se přerušil hlavní elektrický kabel. Klec pro výjezd mužstva zůstala zablokována v hloubce 2.200 metrů. V podzemí dolu je v současnosti uvězněno přes 3.000 horníků. Záchranné týmy se snaží k uvězněným horníkům dostat postranní větrací šachtou. (viz ilustrační foto)

        (12.9.)  HORNICE? - Českým ženám v budoucnu nebude zákon zakazovat práci v dolech a v podzemí. Vláda se totiž chystá dnes vypovědět úmluvu Mezinárodní organizace práce z roku 1935 a s ní související část Evropské sociální charty, které omezují ženskou práci ve fyzicky obtížném prostředí. Zaměstnavatelský svaz důlního a naftového průmyslu však neočekává zvýšený zájem žen o práci v podzemí.

        (17.8.)  Operace na záchranu zavalených horníků v uhelném dole Cradall Canyon v Utahu si dnes ráno v 6:30 vyžádala tři mrtvé. Když se tým záchranářů dostal k závalu, který 6. srpna uvěznil šest horníků, jejich vyhloubená štola se náhle zhroutila. Tři ze záchranářů zemřeli, jeden na místě, další dva v nemocnici. Zraněno bylo dalších jedenáct členů záchranného týmu. Šance na záchranu již dvanáctý den zavalených horníků tak rapidně klesají.

        (8.8.)  Americký stát Utah zasáhlo v pondělí ráno zemětřesení o síle čtyř stupňů Richterovy škály a způsobilo zával v uhelném dole Genwall nedaleko Huntingtonu. Úterní pokus zachránit šest horníků skončil neúspěchem. Důvodem byly další sesuvy v podzemí. Podle ředitele společnosti Murray Energy Roberta Murraye se horníky nepodaří vysvobodit dříve než za týden. Podle něj ale mají v hloubce 457 metrů šanci přežít, protože mají dost vzduchu. Zatím se však se šesticí nepodařilo navázat kontakt, takže není jasné, zda horníci ještě žijí. Společnost se nyní pokusí vyvrtat dva dvoupalcové vrty, jimiž by horníkům mohla být podávána voda i potraviny.

        (1.8.)  Nečekaný výron vody zatopil část uhelného dolu Č-ťienu v provincii Che-nan v Číně. Třiatřiceti havířům se podařilo včas uniknout, ale 69 jich zůstalo odříznuto v podzemí. Na jejich záchraně se po tři dny podílelo na 500 záchranářů, kteří odčerpávali vodu a odstraňovali bahno a kameny v 280 metrů dlouhé štole vedoucí k uvězněným havířům. Ventilační trubkou jim dodávali jídlo a pití. Většina zachráněných horníků byla tak vyčerpaná, že museli být odneseni na nosítkách. Čínské doly jsou považovány za nejnebezpečnější na světě. Loni v nich zahynulo 4.746 osob. Na vině bylo hlavně porušování bezpečnostních předpisů. (viz foto)

        (19.7.)  Na severu Mexika přepadli čtyři maskovaní lupiči zlatorudný důl a odnesli si 33 kilogramů zlata.

        Spolek Prokop Příbram ve spolupráci s Městským úřadem Příbram a dalšími organizacemi pořádá ve dnech 30. června a 1. července 2007 největší a nejslavnější českou hornickou pouť v Příbrami – Březových Horách. Program začíná v sobotu dopoledne a pokračuje po celou neděli. Průběh pouti doprovázejí různá kulturní vystoupení, pouťové atrakce, trhy a občerstvení.

        Voda v podzemí. V neděli 24.6. na ČT2 ve 20:55 bude vysílán dokument V. Cílka a J. Harvana o působení vody v podzemí, jedinečném to díle přírody i lidského umu.

        O víkendu 9. a 10. června se bude konat již IV. ročník "Rotujících setrvačníků" ve skanzenu Solvayovy lomy u Loděnice. K vidění bude plno zajímavých strojů a zařízení a samozřejmě zájemci se budou moci svézt vláčkem a prohlédnout celou expozici skanzenu. Občerstvení bude zajištěno.

        (29.5.)  V sobotu 26. května došlo k slavnostnímu znovuotevření grafitového dolu v Českém Krumlově za přítomnosti havířů ze Stříbra, Rudolfova, Kutné Hory, Severočeských dolů nebo z rakouského Mühlbachu. Důlní expozici provozuje společnost Fonsus první těžební a.s. za pomoci Českokrumlovského rozvojového fondu. Pro veřejnost bude důl otevřen od 1. června do 31. srpna každý den, později jen v pracovní dny. Prohlídková trasa měří přes dva kilometry, část projedou návštěvníci hornickým vláčkem, část absolvují pěšky za doprovodu průvodce.

        (25.5.)  Při výbuchu metanu v šachtě Jubilejnaja v sibiřské Kemerovské oblasti zahynulo ve čtvrtek nejméně 38 horníků. Podle údajů místních úřadů bylo ve chvíli neštěstí pod zemí 217 lidí, spolu s horníky i specialisté technického dohledu šachty. Většinu havířů se podařilo zachránit. V bezprostřední blízkosti výbuchu plynu se nacházelo 28 až 40 lidí. Místo havárie je podle záchranářů asi tři kilometry daleko od vstupu do dolu, což ztěžovalo práci. Na místě zasahovalo 29 záchranných oddílů s kyslíkovými maskami. Důl patří stejné společnosti jako šachta Uljanovskaja, kde před dvěma měsíci při výbuchu metanu zemřelo 110 horníků.

        V rámci akce Muzejní noci proběhne v pátek 25. května od 19 do 22 hodin zjevení svaté Barbory v nové Halířské štole v Jílovém u Prahy. Kromě svaté Barbory se budou ve štole zjevovat živé obrazy s ukázkami hornických prací. Je to výjimečná příležitost navštívit toto důlní dílo, které není jinak veřejnosti přístupné. Ti nejstatečnější účastníci budou moci okusit nebezpečně plynující tradiční hornickou stravu - chleba se sádlem a cibulí. Ke štole bude od muzea v Jílovém zřízena kyvadlová doprava a během muzejní noci budou všechny akce zdarma. Na programu se podílí Montánní společnost.

        Ve dnech 11. až 13. května proběhla akce na záchranu těžního vrátku v lokalitě starého železorudného dolu na vrchu Fiolník u Vlastějovic. Vzhledem k tomu, že se začalo s otvírkou nové etáže lomu, která se nalézá pouhých 6 metrů nad vstupní štolou, hrozilo při dalším odstřelu jeho nenávratné zničení. Po dohodě s báňským úřadem a těžební společností Tarmac byla dočasně přesunuta těžba do jiné části lomu, čímž byl získán čas a prostor pro záchranu této jedinečné technické památky. Po jeho vyzvednutí a následné renovaci bude tento důlní vrátek součástí nově vznikajícího důlního skanzenu společnosti Montanika o.s. v Jílovém u Prahy.

        28. dubna bude slavnostně zahájena již IX. muzejní sezóna společnosti Barbora provozující skanzen v Solvayových lomech. Při této příležitosti bude otevřena nově zrekonstruovaná první místnost expozice. Pro hladové a žíznivé návštěvníky bude připraveno občerstvení. Začátek je ve 14 hodin.

        (1.4.)  Barborka nabízí už i obědy. - Po čtvrtletní přestávce otevřela znovu svou bránu Harenda u Barborky. Od ledna byla tato stylová hornická restaurace v areálu Hornického muzea OKD v Ostravě-Petřkovicích zavřena z důvodu rekonstrukce.

        (23.2.)  Jasný vzkaz dostal ministr průmyslu Martin Říman během své návštěvy uranového dolu státního podniku DIAMO v Dolní Rožínce: "Martine, neprodávej nás klokanům! Uran ČEZu!" napsali mu havíři křídou vedle výtahu, kterým Říman fáral na prohlídku dolu.

        (18.2.)  Těsně před svým odchodem z křesla ministra životního prostředí stačil ještě Petr Jan Kalaš zamítnout žádost společnosti Altenberg, která se opakovaně pokouší získat povolení k prozkoumání a následné těžbě zlatého ložiska ve Zlatých Horách. Podle Kalaše je snaha soukromé firmy v rozporu se státní surovinovou politikou. Dle předběžných odhadů je možné vytěžit v Jeseníkách asi 2,6 tuny zlata a také dvacet tisíc tun zinku. Hodnota nerostů je kolem 2,5 miliardy korun. Firma Altenberg, které ministr životního prostředí zakázal v Jeseníkách prozkoumat a následně vydolovat zlato, chystá žalobu.

        (2.2.)  Australská společnost Uran z Perthu chce koupit uranový důl Rožná. Společnost jedná o koupi dolu od loňského března. Kate Hobbsová sdělila, že zatím není jasné, zde budou jednání úspěšná. Podle ní může společnost Uran zvýšit produktivitu dolu za pomoci nových technologií. Důl měl být původně uzavřen do 1. ledna 2000, ale pak padlo rozhodnutí dotěžit ložisko do roku 2005, neboť se našla kvalitní ruda. Těžba ale pokračovala i vloni, zpracovanou rudu odebírá ČEZ.

        (5.1.)  Již v prvních dnech nového roku začala likvidace povrchových objektů dolu Dukla v Havířově, který ukončil těžbu loňského roku. S postupným uzavíráním větrních okruhů v dole také klesnou výrony zemního plynu a metanu ze současných 19 tisíc kubíků na 10 tisíc kubíků denně, jejichž část jde do veřejné sítě. Zachovány zůstanou pouze objekty degazace, které budou i nadále sloužit k bezpečnému odvodu důlních plynů. Jako technická a kulturní památka dále zůstanou zachovány objekty zámečnické dílny, lampovny, polévkárny, kombajnové dílny a kompresorovny. Společnost OKD počítá s tím, že likvidace šachty bude ukončena k poslednímu dni roku 2008.

       



Zdař Bůh!




logo

CZECH MINING CLUB
2007
TOPlist